Wij kunnen geen mensen vinden

Wij kunnen geen mensen vinden

10 april 2018

“Wij kunnen geen mensen vinden.” Ga voor Detachering!

Detachering is het vinden van de juiste vakmensen. Mensen die jarenlang ervaring hebben in hun vakgebied. Mensen die jouw vacature prima op kunnen vullen. Mensen die een waardevolle kracht zijn op de werkvloer. Dat zijn mensen buiten onze landsgrenzen. Mensen uit landen als bijvoorbeeld Hongarije, Roemenië, Griekenland en Portugal.

Omschakelen

Ja, het vergt even omschakelen binnen je onderneming. Je zal het gesprek aan moeten gaan met je huidige werknemers. Deze werknemers hebben in het begin wat begeleiding nodig. Je moet deze werknemers even de tijd gunnen. En ja, je hebt er een waardevolle werknemer aan. Ze kunnen zich prima aanpassen aan de normen en waarden die binnen jouw bedrijf gelden. Je kan met ze communiceren, want ze spreken Engels of Duits. Om ervoor te zorg dat jullie op elkaar ingespeeld raken, zal ik de nodige begeleiding bieden.

Praten geeft duidelijkheid

Praat met je personeel: “We moeten vooruit. We kunnen in Nederland geen geschikte werknemer vinden. We moeten over de landsgrenzen kijken. Hagrip Detachering heeft arbeidskrachten uit Europa voor ons met de juiste kwaliteiten. Deze werknemers hebben alleen even wat begeleiding nodig om te leren hoe wij hier werken en wat wij binnen de onderneming belangrijk vinden. We moeten er samen wat van maken.” Praat erover. Verlaag vooraf de drempels, zodat de arbeidskracht zich sneller aan kan passen. Mijn ervaring is dat het dan vaak prima gaat.

Fabels en de feiten

Ik merk dat er weerstand is bij ondernemers en hun medewerkers die nog nooit met Europese arbeiders gewerkt hebben. De meeste opdrachtgevers van mij werken al jarenlang en tot grote tevredenheid met buitenlandse werknemers. Sterker nog, de meeste buitenlandse medewerkers die ik geplaatst heb, werken al jarenlang voor dezelfde opdrachtgever. Dat zegt toch wel iets over mijn werkwijze, selectieprocedure en contact met de opdrachtgever en werknemers. Detachering van buitenlandse werknemers is vakwerk.

De meest voorkomende obstakels om een Europese werknemer in te huren zijn:

1: De taal

Als eerste wordt vaak de taalbarrière genoemd. Met gebarentaal kom je niet ver, daarbij is het onwerkbaar als een werknemer de opdrachten niet begrijpt. Daarom selecteren wij bij Hagrip Detachering werknemers die de Engelse of Duitse taal beheersen. Alleen als de werknemer iemand in het team heeft die als tolk kan fungeren, dan kan het voorkomen dat de werknemer deze talen niet spreekt. Uiteraard is dit in overleg met de werkgever. Als werknemers goed functioneren in een bedrijf, dan kan overgegaan worden tot bijscholing in Nederlandse taal.
Werkgevers die veel in de particuliere markt opereren zien de taal vaak als serieus obstakel. Zo lang er een Nederlands sprekende werknemer mee gaat om de klus uit te voeren, dan hoeft de taal echter geen probleem te zijn.

2: Het uurloon

Ten onrechte worden buitenlandse werknemers als goedkope krachten gezien. Deze werknemers hebben enige tijd nodig om te wennen en zich aan te passen. Zodra ze dezelfde werkzaamheden als collega’s uitvoeren, wordt het salarisniveau aangepast, conform de cao danwel inleners cao. Deze werknemers kosten daarnaast extra aan onderdak en vervoer. Het is dus niet goedkoper, maar vergelijkbaar of soms duurder. Daarentegen zijn het zeer gemotiveerde werknemers die lange dagen willen werken.

3: Het kennisniveau

De opleiding van de geselecteerde vakmensen is gelijkwaardig met Nederland. We moeten de goede arbeidskrachten wel zoeken. Net als in Nederland hebben gemotiveerde en ervaren vakmensen in hun eigen land altijd werk. Wij plaatsen alleen mensen met ervaring. Met de juiste begeleiding kunnen ze snel als volledige kracht in het bedrijf meedraaien.

Conclusie:

Het inhuren van buitenlandse werknemers is het overwegen waard. Ga intern het gesprek aan en laat mij weten wat jullie zoeken in een werknemer.

Ga je voor recruitment van Europese werknemers of neem je deze mogelijkheid in overweging? Neem dan contact met mij op.