Huisvesting Europese werknemer

5 februari 2019

Huisvesting van Europese werknemers

Heb je met veel moeite geschikte kandidaten gevonden, lukt het niet om ze te huisvesten! Steeds vaker ondervinden wij problemen op dit gebied omdat gemeenten strenger en strenger hierop worden.

Het is te zot voor woorden

Gemeenten volgen allemaal hun eigen beleid. Er mag tegenwoordig niets meer. Op campings mogen buitenlandse werknemers niet meer wonen. Een huis kopen om Europese werknemers te huisvesten gaat niet, want je krijgt geen vergunning om ze daar te laten wonen. Zelfs voor leegstaande kantoorpanden en bedrijfspanden op industrieterreinen krijg je geen vergunning om daar buitenlandse werknemers te huisvesten.
Iedere gemeente heeft zijn eigen regels en beperkingen, maar de muur is overal even hoog. Terwijl ondernemers schreeuwen om werknemers. Het is te zot voor woorden.

Boeren plaatsen massaal wooncontainers

Wat je krijgt is dat agrariers en andere ondernemers wooncontainers op hun land zetten om arbeidskrachten te huisvesten. Het werkt voor het huisvestingprobleem, maar het ziet er niet uit! Dat mag blijkbaar wel, maar een kantoorpand ombouwen tot nette woonunits, dat mag niet. In een hotel mag je als buitenlander maximaal 3 maanden verblijven. Naast dat dit een dure oplossing is, blijf je op zoek voor je medewerkers.
De wooncontainers werken. Ze worden op eigen terrein neergezet en blijkbaar mogen daar mensen in gehuisvest worden. Er zijn genoeg ondernemers die het goed regelen voor de werknemers. En met goed regelen bedoel ik dat iedereen een eigen slaapruimte heeft met een gedegen kookunit en wasunit. Dat alles netjes bijgehouden en onderhouden wordt en dat er bepaalde gedragsregels gelden. Maar er zijn ook ondernemers die het niet zo netjes regelen….

Landelijk heldere regels voor huisvesting van werknemers

Ik zou willen dat gemeentes één lijn trekken met betrekking tot arbeidsmigranten. Dat het mogelijk wordt om leegstaande panden om te bouwen tot gedegen woonruimtes. Er zijn heel veel investeerders die dit graag doen, maar ze krijgen de kans niet. Zonder vergunning is er weinig om te bouwen. Ik wil met z’n allen oplossingen zoeken. Goede oplossingen die ook op de lange termijn werken. En niet toestaan dat ondernemers allemaal van die blokkendozen neerzetten. Het ziet er niet uit!

Voorbeelden uit de praktijk:

Als ik Europese werknemers in hotels plaats, moeten ze elke 3 maanden verkassen. Daarbij is dit erg duur. Laatst hadden we een leuke B&B gevonden, met een prima losstaand gastenverblijf. Maar daar heeft de gemeente een stokje voor gestoken. Ze kwamen opeens met vreemde eisen, zoals het bouwen van een extra trap aan de buitenkant van het gastenverblijf….

In Medemblik sprak ik laatst iemand die een caravan in z’n tuin heeft neergezet. Strak tegen z’n huis. Hij heeft er een eenvoudig afdak boven gebouwd. Deze woonruimte wordt goedgekeurd omdat het gerekend wordt als onderdeel van zijn huis. Zijn buurman mag echter geen caravan in z’n tuin zetten, tenzij hij er ook een afdak boven timmert. Het is vaak zo krom geregeld. Het is z’n eigen tuin!

Kortom: ik ben op zoek naar woonruimtes voor mijn buitenlandse werknemers. Ik hoor het graag van je als je goede verblijfplaatsen weet te vinden.