Het domino effect door krapte op de arbeidsmarkt

Het domino effect door krapte op de arbeidsmarkt

22 januari 2019

Zoals bekend is de vraag naar arbeidskrachten groter dan het aanbod. Dat is de dagelijkse realiteit voor werkgevers in diverse branches. En zoals dat werkt in de markt: bij krapte gaan de prijzen omhoog.

Krapte op de arbeidsmarkt bekeken vanuit de praktijk.

Werkgevers hebben in hun offertes een bepaald budget begroot voor arbeidskrachten. De prijs van arbeidskrachten is echter flink gestegen. Met name de werkgevers die lange tijd geleden een prijsopgaaf hebben moeten maken voor een opdracht, hebben nu een probleem. Ze krijgen de klus vaak niet af voor het geld dat ze er destijds voor begroot hebben.

Snel en betaalbaar, dát gaat op het moment niet

Doordat ik in diverse Europese landen recruiters heb zitten, kan ik gekwalificeerde mensen leveren die voor een loon, conform de CAO in Nederland willen werken. Het duurt alleen vrij lang om ze te vinden. Dat lukt mij niet binnen 2 weken. Dus moet er ergens water bij de wijn gedaan worden. Je zal dan toch het budget op moeten rekken óf geduld hebben. En als je mij dan vraagt: “Zijn die jongens dat uurloon waard?” Dan antwoord ik: “Nee, maar je hebt geen keus als je de klus af moet maken.” Zo is de markt nu eenmaal op dit moment.

Er zijn 2 oplossingen:

Óf je bewaart je geduld, zodat ik de tijd heb om een mannetje te vinden met de juiste kwalificaties binnen het budget. Óf je verhoogt het budget. Ik merk dat dit een gevoelig punt blijft. Doorgaans krijg ik de opmerking dat ik er dan waarschijnlijk gewoon meer aan ga verdienen. Was het maar zo! Nee, die werknemer kost gewoon meer. Ik laat gerust de cijfers zien. Ik ben een open boek wat dat betreft.

Het domino effect

Naast het feit dat de kandidaten donders goed weten hoe de markt op het moment is en daardoor steeds meer loon vragen, is er nog een kostenpost: de recruiters die in het buitenland voor mij op zoek zijn naar geschikte kandidaten. Zij vragen óók steeds meer. Daar komen de kosten voor woonruimte en de verzekering voor de werknemers nog eens bij.

Noodzaak om naar Nederland te komen neemt af

Werving en selectie in het buitenland wordt steeds moelijker. Bijvoorbeeld in Polen. Daar zijn de lonen inmiddels sterk gestegen. De noodzaak om naar Nederland te komen is daardoor niet meer aanwezig. Dat maakt het lastiger en duurder om goede mensen te vinden.

De krapte op de arbeidsmarkt is een feit. Als je geduld hebt, óf bereid bent om meer te betalen, dan vind ik de juiste arbeidskracht voor je. Neem contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken.