Detacheren - uitzenden -zzp'er

Detacheren – uitzenden -zzp’er

18 oktober 2017

Doelstelling voor welke termijn?

Flexibiliteit werkt in uw voordeel wanneer u direct iemand nodig heeft en u zich niet wilt vastleggen voor een lange periode. Maar dat betekent ook dat een goede medewerker weer weg kan gaan naar een volgende klus. Als u slechts korte tijd extra capaciteit nodig heeft is dit natuurlijk geen enkel probleem. Als u een blijvende verbetering aan uw organisatie wilt maken, moet u borgen dat extra kennis en ervaring wordt overgedragen aan uw eigen team. Zo voorkomt u een terugval wanneer een ingehuurde medewerker weer vertrekt.

Hoeveel mag het kosten?

Inhuren lijkt per uur vaak duurder dan een eigen medewerker. Maar bijvoorbeeld detacheerders nemen veel kosten voor hun rekening. Denk aan opleidingskosten, ziektedagen, vakantiegeld en pensioen. Om een goede beslissing te nemen dient u dus de businesscase rond te hebben. Voor gespecialiseerd werk kan inhuur zelfs goedkoper zijn dan het opleiden van eigen medewerkers! Maak een goede afweging wat u van een extra medewerker verwacht en wat dat mag kosten.

Is er een geschikte leidinggevende om aan te sturen?

Wanneer u iemand inhuurt leidt u de werkzaamheden in goede banen. U heeft ‘resultaatverantwoordelijkheid’. Dat is geen enkel probleem wanneer u iemand zoekt voor een goed geolied team en een duidelijk afgekaderde opdracht. Dit kan echter lastig zijn wanneer u een nieuwe discipline aan uw organisatie wilt toevoegen. Als u niet in staat bent om de ingehuurde medewerker goed aan te sturen, dan kunt u de resultaatverantwoordelijkheid beter ergens anders leggen. Bijvoorbeeld bij een ict- dienstverlener door middel van een project of outsourcing. Zo krijgt u toch kennis en kunde in huis, maar mag u de andere partij afrekenen op de resultaten.

Detacheren – uitzendbureau – zelfstandige?

Als u de zaken op orde heeft en kiest voor inhuur heeft u een paar opties: detacheringsbureau, uitzendbureau of zelfstandige. Hoewel de laatste twee opties op papier goedkoper kunnen lijken, zijn ze lang niet altijd aantrekkelijker. Detacheerders gaan een lange termijn relatie aan met hun medewerkers en investeren in hun kennis.