Buitenlands personeel met alle benodigde diploma's, vakmanschap en ervaring

Buitenlands personeel met alle benodigde diploma’s, vakmanschap en ervaring

22 mei 2018

Buitenlands personeel met alle benodigde diploma’s, vakmanschap en ervaring

Om de drempels te verlagen, belicht ik het aannemen van buitenlands personeel van meerdere kanten. Dit keer vanuit het oogpunt van Bruno. Bruno werkt sinds 2008 als detacheerder voor technisch personeel, waarbij hij voornamelijk Portugezen, Italianen, Spanjaarden plaatste. Sinds kort werkt hij bij Hagrip als detacheerder.

Schaarste op de arbeidsmarkt

Opdrachtgevers die op zoek zijn naar personeel, beginnen doorgaans met een lange lijst van kwalificaties waaraan de nieuwe werknemer moet voldoen. Naarmate de vacature langer open staat, worden deze eisen bijgesteld en wordt bijvoorbeeld de taal minder belangrijk.
Er komen weinig nieuwe vakmensen bij in Nederland. Doordat er weinig aanbod van gekwalificeerd Nederlands personeel is, willen deze werknemers vaak meer verdienen dan de werkgevers bereid zijn om te betalen.

Bijstellen van de eisen

Doorgaans duurt het omslagpunt een week. De opdrachtgever merkt dat er geen werknemers te vinden zijn. Zo’n 5 dagen voordat de klus uitgevoerd moet worden, vallen de taalbarrière en de buitenlandbarrière weg. De klus moet geklaard worden.Het is een kwestie van vraag en aanbod. Als het op de Nederlandse markt niet te vinden is, dan moet er uitweken worden naar de buitenlandse markt.

Na plaatsing:

De werkgevers zijn aangenaam verrast als de buitenlandse vakman eenmaal aan het werk is. Ze leveren hun werk goed op en zijn bereid om extra uren te draaien. Als de opdrachtgever meer werknemers nodig heeft, komen ze al snel met de vraag: “Heb je nog meer van die mannetjes zoals…?” De drempel om buitenlands personeel in te huren is dan al veel lager of zelfs weg.

Haprip in vergelijking met vorige werkgevers

Er is een groot verschil met hoe ik gewend ben om te werken: Hans werkt via eigen contactpersonen in het buitenland die de werknemers testen op hun kennis en kunde. Bij eerdere werkgevers werden buitenlandse werknemers via recruitmentbureaus in het buitenland verkregen. Je moest dan altijd maar afwachten in hoeverre de werknemer inderdaad aan de eisen voldeed. Vaak kon de werknemer vaktechnisch minder dan op de CV stond aangegeven. De aantallen waren belangrijker dan de kwaliteit.

Kwaliteit staat voorop

Bij Hagrip weet je altijd wat je krijgt. De CV’s kloppen, de werknemers zijn capabel, hebben de juiste certificaten, de ervaring etc. Je krijgt wat wij zeggen dat je krijgt. Om daar zeker van te zijn, laten wij gerust deze werknemer een paar dagen van tevoren langskomen om te laten zien dat hij inderdaad bijvoorbeeld het lassen goed beheerst. Als je een lasser nodig hebt, dan krijg je een lasser. We schepen je niet af met een plukker. Wij garanderen dat het goed gekwalificeerd personeel is.

Overweeg je om buitenlands personeel in te zetten binnen je onderneming? Maak dan een afspraak met ons.