Aziatische of werknemers buiten de EU

Aziatische of werknemers buiten de EU

28 november 2019

Aziatische of werknemers buiten de EU als antwoord op het tekort aan gespecialiseerde arbeidskrachten

Met een tekort aan arbeidskrachten in Nederland en een groeiend tekort aan arbeidskrachten in Europa, wordt het tijd om de grenzen te verleggen. Om het zoekgebied te vergroten. We zijn al gewend om in Oostelijke richting op zoek te gaan naar geschikte werknemers. Nu gaan we gewoon nog een eind verderop. Al klinkt dat makkelijker dan dat het is.

Werknemers vanuit Azië

Buiten Europa zijn er nog voldoende gekwalificeerde werknemers te vinden. Denk daarbij aan Vietnam, Korea en China. Het duurt echter langer om ze te op te sporen en om alle vergunningen rond te krijgen. Er moeten een aantal extra stappen gemaakt worden door ons. Houdt er rekening mee, dat als je nu een aanvraag indient voor een bepaalde vakspecialist, dat hij pas over 3 tot 6 maanden bij jou aan het werk kan gaan. Maar, als je enig geduld hebt, dan krijg je een gekwalificeerde werknemer die goed Engels spreekt en die een goede arbeidsethos heeft.

Gekwalificeerde ICT-ers, elektronica specialisten en metaalbewerkers

Gezien het gecompliceerde voortraject en de hoge reiskosten, is het alleen interessant om hoger opgeleide vakmensen naar Nederland te halen. Denk daarbij aan gekwalificeerde:

  • ICT-vakmensen
  • Hoogopgeleide metaalbewerkers
  • CNC-lassers
  • Draaiers
  • Frezers
  • Hoogwaardige lassers
  • Elektronica specialisten

Aziatische werknemers kunnen duurder dan Europese werknemers zijn. Ze gaan langere tijd achtereen op verlof door de lange reis en hoge reiskosten. En zoals bij alle arbeidskrachten die ik lever, ontvangen ze het loon volgens de geldende CAO (link naar blog over veranderingen in de CAO’s). Afgestemd op hun opleidingsniveau en ervaring. Als met behulp van Aziatische of werknemers buiten de EU je opdrachten uitgevoerd worden, is het de overweging zéker waard.

Welke branches maken gebruik van Aziatische arbeiders?

Er zijn diverse branches waarbij het interessant is om de mogelijkheid van het inhuren van werknemers uit Azië serieus te overwegen. Denk daarbij aan: de vliegtuigindustrie, machinebouw, apparatenbouw, ICT en de automobielbranche. In deze branches is er grote behoefte aan kwaliteit en kennis. De extra kosten moeten in verhouding zijn. Het percentage aan kosten moet reëel zijn.

Conclusie:

Het kan heel interessant zijn om Aziatische vakspecialisten in te huren. Zo lang je bereid bent om daar meer aan uit te geven en 3 tot 6 maanden te wachten.
Overweeg jij om Aziatische werknemers in te huren? Contact, dan vertel ik je meer over de mogelijkheden en geef ik je een reële kijk op het geheel.