Arbeidskrachten in de metaalsector

Arbeidskrachten in de metaalsector

3 april 2019

Vakkundige arbeidskrachten in de metaalsector vinden

Uiteraard vertel ik niets nieuws als ik zeg dat er een groot tekort aan vakkundige arbeidskrachten in de metaalsector, de techniek en de bouw zijn. Waarschijnlijk merk jij dagelijks de gevolgen daarvan. Heb je voldoende opdrachten, maar mis je capaciteit om deze opdrachten op tijd uit te voeren. Door mijn ervaring lukt het mij om vakkundige arbeidskrachten te vinden. Hieronder leg ik uit hoe ik te werk ga. Als voorbeeld neem ik de metaalsector.

De zoektocht naar arbeidskrachten in de metaal

In de gehele Europese Unie zoeken wij naar sleutelaars, monteurs, lassers, CNC draaiers en frezers. In alle landen waar werknemers in Nederland mogen werken. Tijdens mijn gesprek met de opdrachtgever breng ik eerst de wensen in kaart, zowel vakkundig als de softskills. Bij de zoektocht is het namelijk niet alleen belangrijk welke diploma’s en hoeveel ervaring deze werknemer heeft, het type werknemer telt ook mee. De arbeidskracht moet passen binnen het team waarin hij komt te werken. Het is niet handig om een timide werkkracht in een omgeving met opgeschoten collega’s te zetten. Dat werkt niet. Door hier rekening mee te houden is de kans dat de werkkracht lange tijd bij die opdrachtgever blijft veel groter. Je moet de juiste match maken.

De selectie door mijn recruiters

We werken samen met gespecialiseerde recruiters in diverse Europese landen die een selectie maken op basis van mijn wensen en op de wensen van de opdrachtgever. Mijn wens is dat ze de opdracht van mijn opdrachtgever goed uitvoeren en dat ze dat langere tijd, het liefst jarenlang, doen. Dat ze volwaardige collega’s worden en van waarde zijn voor de onderneming.
Bij die zoektocht wordt er allereerst gekeken naar de vaardigheden. Dat is het allerbelangrijkste. Afhankelijk van het bedrijf waar de werknemer komt te werken krijg je te maken met specifieke eisen. Als bijvoorbeeld een landbouwmechanisatie een lasser nodig heeft, dan kijk je naar zijn vakkundigheid op het gebied van MIG- en MAG lassen. Maar is het voor een scheepswerf, dan is het essentieel dat ze daarnaast lasboekjes en certificaten hebben. Dat is dus afhankelijk van de branche.

Vooraf de opdrachtgever voldoende informeren

Ik ga nooit op zoek na telefonisch overleg. Ik ga altijd eerst bij de opdrachtgever kijken. Daarbij geef ik meteen de prijs aan, zodat de opdrachtgever niet voor verrassingen komt te staan. Ik wil weten met wat voor ‘n bedrijf ik te maken heb. Ik wil de opdrachtgever in de ogen kijken en wil weten wat er speelt. Daardoor kan ik specifieker selecteren. Als voorbeeld: ik kijk naar de werkhoogte. Als de werknemers staand werk moeten verrichten en de werkhoogte is beperkt instelbaar met een geringe maximale hoogte, dan moet ik daar geen lange werknemer neerzetten. Die zit binnen 2 weken thuis met rugpijn. Daar schiet niemand iets mee op. Pas na mijn bezoek aan de opdrachtgever gaan mijn recruiters op zoek naar geschikte kandidaten en ga ik op zoek naar woonruimte. Overigens is hulp bij het vinden/ creëren van woonruimte meer dan welkom!

Ben je op zoek naar arbeidskrachten in de metaal, bouw, techniek of andere branches? Neem dan contact met mij op, ik help je graag met het vinden van de werknemer met de juiste kwaliteiten.