Hoe blijven mijn werknemers

Hoe blijven mijn werknemers

14 februari 2020

Hoe zorg ik ervoor dat mijn werknemers blijven?

Bij krapte op de arbeidsmarkt is het uiteraard belangrijk dat je werknemers voor je blijven werken. Dat ze niet op zoek gaan naar een andere baan. Dat geldt voor je Nederlandse werknemers én voor je buitenlandse werknemers. En met die laatste groep zie ik het nogal eens fout gaan.

De juiste kandidaat vinden

Als ik een goede kandidaat gevonden heb, dan krijgt hij een goed salaris, goede huisvesting en taallessen. Aangezien onze opdrachtgevers deze kandidaten doorgaans voor langere tijd inhuren, heeft het ook zin om deze investering te doen. Wij doen erg ons best om iemand te vinden die écht in de functie en het bedrijf past.

Wat de opdrachtgever kan doen om zijn werknemers te houden:

Het is belangrijk dat de werknemer opgenomen wordt in de groep. Doe er moeite voor om ze te betrekken bij de collega’s. Je ziet regelmatig dat buitenlandse werknemers ergens in het bedrijf bij elkaar zitten tijdens de pauzes. Ze eten niet in de kantine bij hun Nederlandse collega’s. Vaak krijg ik de opmerking dat ze dan fijn in hun eigen taal kunnen praten, maar zo werkt het niet. Door ze te betrekken en ze hetzelfde te behandelen als hun collega’s, voelen ze zich meer betrokken bij het bedrijf. Ze gaan zich gewaardeerd voelen, waardoor ze minder geneigd zijn om op te stappen. Mijn advies is dan ook: blijf aardig tegen ze. Behandel ze zoals je je Nederlandse werknemers behandelt.

Het loont de moeite

Een opdrachtgever moet aan teambuilding doen. Er moeite voor doen om iedereen binnen het bedrijf te betrekken, er een geheel van te maken. Een goede werksfeer te creëren. Commitment kweek je. Dat kost tijd. Dat kost moeite.
Met name tijdens piekmomenten in je werkzaamheden, is het lastig om dit voor elkaar te krijgen. Daar moet je bewust tijd voor inplannen. Werknemers willen geïntegreerd worden in het bedrijf. Een werknemer die betrokken wordt in de groep zal minder snel opstappen dan een buitenstaander. Met name als je een kracht hebt die goed werk levert, dan moet je die koesteren. Die moet zich thuis voelen, dan heb je een gouden kracht in huis.

Vraag mij gerust advies als je merkt dat je buitenlandse werknemers buiten de groep vallen. Voor alle partijen is het prettiger als deze kandidaten bij jou aan het werk blijven.